Professionell städning har sina hemligheter. Martin från MM Construction AB berättar om vilka tricks som städföretag i Stockholm använder.

Har ni funderat över vad som skiljer professionell städning och vanlig städning åt? När vi hör orden ”städtjänster i Stockholm” tänker vi på ett städteam som vet vad snabbetjäning innebär och som känner Stockholms stadsdelar och bostadsområden som sin egen ficka eftersom det ger sig ofta i väg på städuppdrag i Gamla stan, Täby, Saltsjöbaden, Östermalm, Lidingö, Bromma, Danderyd, Djursholm, Varmdö, Bromma, Södermalm, Norrmalm, Kungsholmen etc.

(Bild: Nebraska Oddfish/Flickr)

Allt detta är sant.
Men ett professionellt städföretag har också sina hemligheter. Tack vare dem kan man kontrollera om ett städföretag i Stockholm är värt att rekommendera. Några av dem kommer Martin från MM Construction AB att avslöja för oss idag.

1. Vad man ska börja städningen med

Ett proffs vet att man bör börja städa från den plats som ligger högst och längst bort från ingången till bostaden. Det är meningslöst att städa, tvätta golv, när det ovanför finns ett lager damm som är flera dagar eller till och med en vecka gammalt.

Varför man bör börja städa från den längst belägna vrån är nog förståeligt.

2. Städteamets utrustning

Vilka av våra läsare vet vad färgen på tvättsvampar, städdukar och andra städprodukter och städtillbehör har för betydelse?

Om vi bara städar sporadiskt ha vi säkert ingen aning. Städdukar av mikrofiber, städproffsens viktigaste utrustning, säljs inte i olika färger av en slump ute i affärerna.
Den som städar bör veta att badkar och toalettstolar samt området inom en radie av 50–70 cm från dessa delar av bostadsutrustningen tvättas uteslutande med röda städdukar. Blåa eller gröna städdukar används för att städa badrum, duschkabiner och handfat. När det gäller städning av kök tillämpas inte så stränga regler — lösningen beror på inredningen och finishen i bostaden, och på vad frun i huset har för preferenser.

Det viktigaste är att slå fast vad vi använder produkterna och rengöringsmedlen till. Till exempel:

  • gröna: kök,
  • gula eller vita: andra delar av huset eller lägenheten.

Om en röd städduk eller borste hamnar i köket är det ett grovt brott mot städreglerna och mot säkerhets- och hygienreglerna på arbetsplatsen.

3. Vad en erfaren städerska inte gör

Erfaren städpersonal springer inte titt som tätt till badrummet för att fukta städduken. De bör ha en liten sprayflaska som oftast fästs vid ett bälte. Tack vare det kan de inte bara städa bättre och snabbare, utan blir även mindre trötta efter en hel städdag.
À propos — den som städar skrynklar inte städduken i sin hand, utan viker den försiktigt så att den passar handens storlek. Tack vare det slits städdukens alla sidor jämnt, inte minst om städduken av mikrofiber har korrekta mått (40×40 eller 35×35).

För att damma av behöver man inte ideligen klättra på en stol och göra rent skåp eller bokhyllor med en våt städduk. En speciell uppfinning (som vi på företaget MM Construction AB kallar för ”rävsvans”) är perfekt för att avlägsna damm. Den samlar upp all smuts och alla partiklar, och den lämnar inga fula fläckar, som en fuktig städduk gör.

Medan billigt städtillbehör hjälper oss föga, garanterar professionella redskap att svåråtkomliga ställen på våra möbler blir skinnande rena. Rengöring och tvätt av kakel, trägolv (parkett, golvpaneler), stengolv, linoleumgolv kräver helt andra redskap, men det ska vi ta en annan gång!

4. Husets smutsigaste plats

Vet ni var i huset som det samlas mest smuts på? Spoltankens knapp. Den används av varje medlem i hushållet. Och utöver hushållsmedlemmar, av gäster som spolar innan de tvättar händerna.

Det är trevligt att läsa bloggar om städning och om komfortabel heminredning men själva städningen av hemmet eller kontoret hör inte alls till de trevligaste sysslorna.
Professionell städning? Kolla upp professionella städtjänster i Stockholm och ägna den tid du sparar åt dina närmaste eller åt din favorit hobby!