Kontorets utseende och hur det uppfattas av besökare är varje företags visitkort. Hur kontorsutrymmen, hotell, restauranger eller butiker ser ut har en mycket stor inverkan på hur kunden uppfattar dem samt på de anställdas motivation. Ett rent kontor är ett bevis på att företaget är mån om sitt rykte. Dessutom innebär ett smutsigt kontor inte bara ett sämre rykte, utan också en skadlig miljö. Det är därför organisering av kontorsstädning spelar en så pass viktig roll.

När företagets ägare tar denna fråga på allvar, ökar produktiviteten i företaget och antalet kunder ökar också. Damm och annan smuts på kontor samlas på skrivbord, fönsterbrädor, stativ. Det bildas på grund av det stora antalet dokument som skrivs ut och genom den talrika kringutrustningen.

[Bild: TORLEY]

Orsaken är ofta platsen där företaget som beställer städtjänster ligger (hjärtat av Stockholm eller dess industriområden).

Smutsiga kontorsutrymmen bidrar till uppkomsten av svampar och bakterier, orsakar allergiska reaktioner och många sjukdomar hos människor. Anställda som vistas i en smutsig miljö känner sig trötta, apatiska, och deras produktivitet är kraftigt reducerad. Därför är daglig städning av kontor absolut nödvändig.

Hur man väljer en städfirma i Stockholm

Det uppstår dock en fråga om hur effektiv städning av kontor ska säkerställas så att maximal effektivitet och minimal tidsåtgång uppnås. Svaret är enkelt – genom att ingå ett avtal om tillhandahållande av kontorsstädtjänster med ett städföretag i Stockholm.

Denna handling bör ange ytan av och en förteckning över de kontorsutrymmen som ska städas (ytmått) samt kundens andra särskilda behov.

Det kan till exempel vara ett tidsschema för torr- och våtrengöring av skrivbord, borttagande av damm från kontorsutrustning och luftkonditioneringsapparater med hjälp av speciella rengöringsmedel, borttagande av sopor, rengöring av mattor och golvbeläggningar, fönstertvätt m.fl.).

Ett städavtal bör innehålla ett tidsschema för tillhandahållande av kontorsstädtjänster (t.ex. våtrengöring bör utföras varje dag, rengöring av persienner, rullgardiner och fönster – minst varannan månad).

Kontorsstädning i Stockholm

Vi erbjuder två typer av städtjänster:

 • vi förbereder utrymmen för arbete under morgon- eller kvällstimmarna,
 • vi håller kontoret rent under dagen.

Vi utför följande städtjänster i Stockholm:

 • tömning av papperskorgar,
 • torr och våt golvrengöring,
 • rengöring och tvätt av golvbeläggningar (mattor, heltäckande mattor) samt av möbelbeklädnad (kontorssoffor och kontorsfåtöljer),
 • rengöring av möbler och möbelbeklädnad av krävande material (naturläder, mocka och andra),
 • borttagande av smuts från fönsterbrädor, fönsterkarmar, dörrkarmar, väggar, glas- och spegelytor,
 • borttagande av damm från plana ytor, kontorsutrustning, kontorslampor,
 • köksstädning,
 • rengöring och desinfektion av våtutrymmen (påfyllning av tvål, rengörings- och desinfektionsmedel, toalettpapper, pappershanddukar).

Vad kännetecknas kontorsstädning av?

Låt oss se vad städningen av kontorsutrymmen går ut på och vad som utmärker den.

Kontor och särskilt kontorsutrymmen på stora företag besöks dagligen av många människor. Såväl besökarna som de anställda går i samma skor som utomhus. Därför hamnar all smuts i korridorer och kontorslokaler.

En stor del av kontorsutrustningen bidrar inte heller till en sund miljö på kontor och arbetsrum. Utrustning som ger upphov till statisk elektricitet drar till sig damm, och endast ett fåtal av de anställda är måna om att arbetsplatsen ska vara ren och om att det ska råda ordning där.

Till skillnad från villor och lägenheter blir möbler på kontor smutsiga snabbare, särskild på de platser där man tar emot intressenter. Gemensamma utrymmen måste också städas och desinficeras dagligen.

Daglig utförande av ovanstående åtgärder enligt ett strikt tidsschema kräver en lokalvårdare eller ett professionellt städteam som specialiserat sig på städning av kontor och produktionshallar i Stockholm och dess omnejd.

Oavsett av vem som kommer att utföra kontorsstädtjänsterna bör de utföras enligt en mycket specifik arbetsalgoritm.

Den grundläggande principen vid städning av kontorsutrymmen är diskretion.

Kontorsstädning bör utföras på ett sådant sätt att den varken stör företagets anställda eller dess kunder.

Alla städarbeten delas i de som ska utföras dagligen, cykliskt (en-två gånger i månaden) samt allmän kontorsstädning.

Dagliga städtjänster

Städning av utrymmen bör utföras enligt principen ”uppifrån och ned”. Först dammas alla horisontella ytor av.

Städning av arbetsplatser bör utföras med de anställdas samtycke.

Damm bör avlägsnas från skåp, skrivbord, hyllor och lådor. Därefter utförs torrengöring av mjuka stoppade möbler och av golv. För detta ändamål använder städföretaget speciell professionell utrustning.

Om företaget utrustar städteamet med egen utrustning bör det inte spara på en bra dammsugare.

Särskilt uppmärksamhet bör riktas på rengöringen av kontorsutrustning. För detta ändamål används speciella dukar. En professionell lokalvårdare använder aldrig våta dukar för datorer eller skrivare. På kontor finns det många kablar mellan vilka det samlas stora mängder damm. Det är lokalvårdarens uppgift att noggrant avlägsna dammet på ett sådant sätt att kontinuerlig eltillförsel garanteras och att utrustningen fungerar utan avbrott.

Därefter utförs våtrengöring av golv. Om golvet på ett kontor rengörs under företagets arbetstid ska informationsskyltar med texten ”Varning! Våt golv” användas så att ingen halkar och skadar sig.

Daglig städning innebär också att papperskorgar töms, sopsäckar byts ut, sopor tas ut och sorteras.

Ibland ombeds städfirmor att sköta levande och konstväxter på kontor. I sådana fall hör även att vattna blommor och periodvis torka av damm från bladen till lokalvårdarens dagliga uppgifter.

Städning av gemensamma utrymmen är en obligatorisk del av den dagliga städningen. Man ska inte bara torka av golvet, utan även hälla rengöringsmedel i toalettstolen. En noggrann städning av toaletter påverkar de anställdas hälsa direkt.

Handfat, toalettstolar, toalettsitsar bör rengöras och desinficeras dagligen.

Varje dag bör dörrhandtag som dagligen vidrörs av tiotals eller rentav hundratals händer, och som överför en stor mängd bakterier, torkas av med särskilda medel.

Vad ingår i cyklisk städning

I fall det inte möjligt att rengöra alla föremål (eller i fall det inte behövs), bör särskilt uppmärksamhet riktas på att en gång i veckan eller flera gånger i månaden rengöra speglar, belysningsutrustning, och att avlägsna damm från olika dekorativa element.

Cyklisk städning bör även gälla mjuka kontorsmöbler med stoppning. Med hjälp av speciella medel ska svår smuts och svåra fläckar tas bort.

I skåp och lådor, inklusive hyllor, ska inte bara plana ytor, utan även fronter torkas av.

Storstädning av kontor

Att hålla ett kontor rent förutsätter också storstädning. Detta kan vara schemalagd städning eller städning i samband med en helg eller ett viktigt företagsevenemang. Utan tvekan bör storstädning anförtros ett professionellt städföretag.

Storstädning på kontor omfattar en stor mängd arbeten, och endast professionella städföretag kan delegera ett specialiserat städteam som dessutom hittar bra i Stockholm och dess omnejd.

Cyklisk storstädning på kontor, så att kontoret blir skinnande rent, kräver specialiserad och ofta dyr utrustning. Framförallt kräver det dock specialistkunskaper.

När man städar ett kontor på egen hand vet man inte hur bänkskivor av marmor eller sten ska behandlas så att de blir skinnande rena utan att det dyra materialet skadas eller vilka rengöringsprodukter som ska användas för att snabbt och grundligt tvätta mattor eller heltäckningsmattor.

En förteckning över arbeten som ska utföras under en storstädning bör innehålla:

 • rengöring av målade och kaklade väggar,
 • rengöring av dörrytor på kontor,
 • fönstertvätt, och om de är utrustade med persienner eller rullgardiner ↓
 • rengöring av persienner, rullgardiner och plisseringar samt tvätt av draperier och gardiner,
 • tvätt av möbelbeklädnad,
 • avlägsnande av damm från element,
 • rengöring och skötsel av lampskärmar, lampor och andra belysningselement,
 • kemisk rengöring av mjuka möbler,
 • noggrann rengöring av diverse inredningsdetaljer,
 • kemtvätt av mattor, heltäckningsmattor och mjuka golvbeläggningar,
 • golvtvätt (paneler, trägolv, keramiska plattor, golvbeläggningar av PVC),
 • rengöring av kontorsutrustning (datorstationer, bärbara datorer, skärmar, projektorer, skrivare, faxar, skannrar, MFP, dokument- och pappersförstörare),
 • rengöring av radio- och TV-utrustning samt av hushållsapparater (TV-apparater, kylskåp, mikrovågsugnar, vattenkokare och kaffebryggare m.fl.),
 • grundlig rengöring av badrum och toaletter (rengöring av kakel, dörrar och partitioner).

Ett rent kontor innebär inte bara de ovanstående arbetena, utan också användningen av specialkemikalier av högsta klass.

Det är också värt att utrusta företagets arbetsplatser med effektiva kontorslösningar och kontorsutrustning som förenklar sorteringen av dokument och upprätthållandet av ordning varje dag. Detta minskar kostnaderna för kontorsstädning.

Pärmskåp, byråar på hjul, hyllor för böcker och fackpress – allt detta kommer att garantera ett optimalt utnyttjande av kontorsutrymmet och ge medarbetarna möjlighet att hålla kontoret rent och i ordning.

Det är också viktigt att förbereda ett utrymme där måltider intas. Tack vare detta blir det möjligt att kräva av de anställda att mat ska förtäras på en strikt anvisad plats, vilket också kommer att säkerställa att kontoren blir renare.

Vill du hålla dig uppdaterad? Prenumerera på vår blogg och läs hur du vill – på Instagram, Facebook, eller till exempel på Twitter!

Kontorsstädning i Stockholm

MM Construction AB erbjuder kontorsstädtjänster i Stockholm och i regionen.

Vänta inte, kontakta oss via e-post eller på telefon. Vi kommer att träffas på ditt eller vårt kontor, diskutera dina behov och förbereda det bästa erbjudandet för kontorsstädning!